Hiihtomuseon mäkihyppysimulaattori on kisojen hitti

Lahden hiihtomuseo

–         Hiihtomuseon mäkihyppysimulaattori on maailman ainoa lajissaan, sillä siitä pääsee ponnistamaan vieressä sijaitsevasta Lahden Suurmäestä. Eräs kävijä on hypännyt simulaattorilla ennätyksen 133 metriä. Sitä eivät ole simulaattoria kokeilleet mäkihyppääjätkään pystyneet parantamaan, kertoo hiihtomuseon tutkija Tiia Tiainen.

Simulaattorin vieressä olevalle tulostaululle saa halutessaan esille oman nimensä ja tuloksen.

Lahden hiihtomuseo esittelee suomalaisen kilpahiihdon ja Salpausselän kisojen historiaa ja suksen vuosituhansia pitkään historiaan.

–          Nuorempia museokävijöitä kiinnostaa ehkä eniten esillä olevat Toni Niemisen olympiamitalit ja kisapuku Albertvillen olympialaisista vuodelta 1992, on Tiainen huomioinut.

Kisakävijöille museo on avoinna kisapäivinä kello 11-17. Museon yhteydessä on myös museokauppa, josta voi ostaa mukaan aitoja lahtelaisia tuliaisia ja matkamuistoja. Tarjolla on myös vanhojen mallien mukaan valmistettuja verkkareita, urheiluasuja ja pipoja.

Hiihtomuseon tutkija Tiia Tiainen. (Kuva: Aristarkos Sirviö)

Hiihtomuseon tutkija Tiia Tiainen. (Kuva: Aristarkos Sirviö)

–          Jos kisapäivinä alkaa viluttaa voi poiketa museoon lämmittelemään ja tutustumaan museon ainutlaatuiseen esineistöön, vinkaa tutkija Tiia Tiainen.

Pääsymaksut museoon ovat 7€ aikuinen, 5€ ryhmät (min 10 henkeä) ja 3€ lapset 7-17 v. sekä työttömät ja eläkeläisryhmät.

Tarkan euron kisaturisti kokoaa kymmenhenkisen porukan, jolloin pääsymaksu on alennuslipun hinta eli viisi euroa henkilöltä.

Kisojen jälkeen kannattaa museossa poiketa keskiviikkoisin, jolloin Veikkauksen asiakaskortilla pääsee sisään maksutta.

Aristarkos Sirviö

(Juttu julkaistu Lahti Ski Games -sivustolla)